Muuttajan muistilista

Muuttoon liittyy paljon velvoitteita. Olemme listanneet alle asiat, jotka tulisi huomioida muuton yhteydessä.

1. Muuttoilmoitus postiin: Muuttoilmoitus on tehtävä postille ja/tai maistraatille aikaisintaan kuukautta ennen ja viimeistään viikon kuluttua muuttoa. Muuttoilmoituksen voi tehdä seuraavin tavoin:

Puhelimitse

  • Soittamalla muuttopuhelimeen maanantaista perjantaihin klo 8.00 – 16.00
  • Suomenkielinen palvelu 0295 535 535 (pvm/mpm)
  • Ruotsinkielinen palvelu 0295 535 536 (pvm/mpm)
Internetissä

  • Sähköisessä asiointipalvelussa osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi (24 h/vrk) verkkopankkitunnusten, sirullisen henkilökortin tai Postin käyttäjätunnuksen avulla.

Lomakkeella

  • Muuttoilmoituksen voi tehdä edelleen myös lomakkeella, joita saa mm. Postista ja maistraatista.

Muuttoilmoituksella tiedot päivittyvät maistraattien ylläpitämään valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään sekä Postiin. Tekemällä muuttoilmoituksen hyvissä ajoin ennen muuttoa, voi varmistaa, että postit tulevat heti oikeaan osoitteeseen. Ajantasaiset osoitetiedot nopeuttavat asiointia kotikunnassa, verot menevät oikeaan kuntaan ja vaaleissa pystyy äänestämään oman asuinalueen äänestyspaikassa.

2. Muuttoilmoitus taloyhtiölle:
Muistattehan aina ilmoittaa taloon muuttamisesta ja talosta pois muutosta myös mahdolliselle kiinteistöhuollolle tai talonmiehelle ja isännöitsijälle. Ilmoituksen isännöitsijälle voitte tehdä kotisivujemme kautta kohdasta muuttoilmoitus. Mikäli Teillä on myös muita osakehuoneistoja omistuksessa, muistakaa tehdä myös niiden isännöitsijöille muuttoilmoitukset.

3. Uusi osoite yrityksille:
Ilmoita uusi osoite yrityksille, joilta saat esim. lehtiä ja laskuja. Monet isot yritykset päivittävät asiakkaiden osoitetietoja väestötietojärjestelmästä. Olet kuitenkin osaltasi vastuussa siitä, että laskut päätyvät muutossa oikeaan osoitteeseen ja ne maksetaan ajoissa.

4. Muuttoapu:
Hanki muuttoauto ja muuttoapu ajoissa. Muuttofirmoilla on kiireisiä aikoja, kuten viikonloput ja kuunvaihteet.

5. Internet ja tv:
Sovi internet- ja tv-yhteyksien siirrosta ajoissa operaattorin kanssa, jotta vältyt katkoksilta verkon käytössä. Jätä mahdollinen taloyhtiölle kuuluva modeemi huoneistoon.

6. Sähkösopimus:
Tee uusi sähkösopimus samalla kun irtisanot vanhan. Kilpailuta sähkösopimus ennen uuden tekemistä!

7. Vesimittarilukemat:
Ota vesimittarilukemat ylös muuton yhteydessä. Ilmoita ne isännöintitoimistolle.

8. Kotivakuutus:
Jos teillä on kotivakuutus tarkista vakuutusyhtiöltä, onko se riittävä uuteen asuntoon. Ellei kotivakuutusta ole, harkitse vakavasti sen ottamista. Lue lisää kotivakuutuksesta.

9. Autopaikat, saunavuorot:
Muista peruuttaa mahdollinen saunavuoro sekä autopaikka ja muista mahdollisesti ottaa ne muuttamaasi kohteeseen. Ne eivät siirry automaattisesti edelliseltä asukkaalta.

10. KELA:
Mikäli olet oikeutettu KELAn yleiseen asumistukeen tai opiskelijan asumislisään, hanki hakemukseen tarvittavat asiakirjat hyvissä ajoin. Voit lähettää hakemuksen KELAlle, vaikkei sinulla vielä olisikaan kaikkia tarvittavia asiakirjoja, ja toimittaa ne jälkeenpäin. Näin ollen et joudu kuukausikaupalla odottamaan KELAn päätöstä.

11. Muuttosiivous:
Palauta asunto sellaisena kuin sen sait, aja villakoirat pois nurkista ja putsaa hiukset viemäristä. Muista myös tyhjentää kylmäkellari ja varastotilat. Ilmoita vuokranantajalle havaitsemistasi vioista. Pääset vähemmällä, kun ilmoitat ajoissa.

12. Käyttöohjeet:
Mikäli sinulla on vanhaan asuntoon jäävistä koneista (esim. hella tai jääkaappi) käyttöohjeita, jätäthän ne seuraavalle asukkaalle. Muista pyytää uuden asuntosi entiseltä asukkaalta, että hän tekee samoin.

13. Palovaroitin:
Palovaroitin on halpa hengenpelastaja. Niitä on oltava yksi jokaista alkavaa 60 m2.

14. Suojaus:
Hanki hyvissä ajoin muuttolaatikot, kuplamuovia, teippiä yms. muuttotavaroiden suojaukseen. Kannattaa suojata lattiat naarmuilta suojapahveilla tai -muovilla. Kannattaa vaihtaa muuton yhteydessä myös huopatassut tuolien- ja pöytien jalkoihin.

15. Muuttojätteet:
Älä täytä taloyhtiön jäteasioita muuttojätteillä. Mikäli muuttojätettä syntyy enemmän tai haluat luopua isommista kalusteista, toimita ne itse kaatopaikalle.

Mikäli olet tekemässä remonttia huoneistoosi, lue kohta huoneistoremontit.

Muista lukea myös Yleistä tietoa asukkaille.

Isännöintitoimisto Oulu