Valvonta

Remonttien ilmoittaminen ja valvonta on osakkaiden etu. Kun remontit tehdään kunnolla, ennaltaehkäistään riitoja ja ongelmia. Remonttien valvonnan tarpeellisista ja kohtuullisista kustannuksista vastaa osakas.

Yhtiö valitsee valvojan

 • Yhtiöllä on oikeus ja velvollisuus valvoa huoneistoissa tehtäviä remontteja
 • Yhtiö valitsee, mistä valvonta hankitaan
 • Taloyhtiön hallituksen tulee varmistaa, että valvonnan hinta on kilpailukykyinen
 • Erityisen huolellisesti on valvottava sellaiset remontit, joista voi aiheutua haittaa tai vahinkoa, esimerkiksi kosteiden tilojen korjaukset
 • Valvonnan tarve on kuitenkin ratkaistava tapauskohtaisesti. Pienissä remonteissa yhtiön ei välttämättä tarvitse lähettää valvojaa, jos remontti-ilmoituksesta ilmenee, että osakas hoitaa remontin täydellisesti määräysten mukaan

Osakas maksaa valvonnan

 • Valvonnan kustannusten tulee olla kohtuullisia, mikä tarkoittaa sitä, että valvonnan laajuus tulee olla oikeassa suhteessa valvontatarpeeseen.
 • Liikaa ei saa valvoa eli turhia tarkastuskäyntejä ei saa määrätä. Kylpyhuoneremontissa tarvitaan useita tarkastuskäyntejä, mutta parketin asennuksessa yksi tarkastuskäynti voi riittää.
 • Pienessä remontissa valvonnan osuus remontin kustannuksista voi olla suuri. Kohtuullisuus ei tarkoita sitä, että valvonnan kustannus on jokin tietty osuus remonttikustannuksista.

Esimerkkejä valvontatarpeesta

Keittiöremontti, jossa uusitaan myös tiskiallas ja hanat, voidaan tarvita kolme valvontakäyntiä:

 1. Aloituskatselmus (lähtötilanne)
 2. Purkukatselmus
 3. Loppukatselmus

Täydellinen kylpyhuoneremontti, voidaan tarvita 5 valvontakäyntiä

 1. Aloituskatselmus (varmistetaan että ilmoituksen tiedot ovat asianmukaiset)
 2. Purkukatselmus
 3. Lattian kallistukset tarkistetaan
 4. Vedeneristyskatselmukset (vedeneristys tarkistetaan 1 – 2 eri kerralla: ensin vesieristetään seinät ja laatoitetaan ne alinta riviä lukuun ottamatta, vasta sitten vesieristetään lattia)
 5. Loppukatselmus

Lähde: Isännöintiliitto / Huoneistoremonttiopas

Isännöintitoimisto Oulu